skip to Main Content

Wenst u zelf uw woning te isoleren? Lees in dit blog de do’s en don’ts

Mijn woning isoleren: kan ik dat ook zelf?

Als u van plan bent uw woning te isoleren, dan komt er best het nodige op u af. Daarbij moeten allerlei keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld voor de juiste isolatiematerialen of voor een deskundig isolatiebedrijf. Verder moet natuurlijk besloten worden voor welke isolatietypen u gaat. Te denken valt daarbij vooral aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en kruipruimte-isolatie. Alleszins blijft het (laten) aanbrengen van isolatie in uw woning een behoorlijke investering. Dé perfecte manier om de investeringskosten te drukken zou natuurlijk zijn om de isolatiewerkzaamheden zo veel mogelijk zelf uit te voeren. Maar ja, is dat wel een goed idee? Lees verder om te weten wat u wellicht wél, en wat u zeker beter níet kunt doen.

Dakisolatie is mogelijk uitvoerbaar

De vorm van isolatie die waarschijnlijk het makkelijkst is om zelf aan te brengen is dakisolatie. Let op: het moet dan wel gaan om een diagonaal dak. Vermoedelijk is het deze vorm van isolatie, die door particulieren het vaakst zelf wordt uitgevoerd. Dat betekent echter absoluut nog niet dat dit een makkelijk karwei is. Weet u namelijk wel exact welke isolatiematerialen u moet gebruiken? En hoe u de juiste luchtdichtheid bewerkstelligt, ter voorkoming van warmteverlies? En zorgt u er ook voor dat kieren en spleten zeer nauwkeurig worden voorkomen en dat de dakisolatie wordt afgewerkt met een dampscherm? Het zou in ieder geval helpen als u van huis uit al handig aangelegd bent en wellicht al de nodige kluservaring heeft. Laat u bovendien van tevoren goed informeren door uw omgeving, uw speciaalzaak en bijvoorbeeld instructievideo’s op internet.

Niet doen: na-isolatie en muurisolatie

Voor veruit de meeste particulieren is het bij andere vormen van isolatie niet aan te raden deze zelf uit te voeren. Spouwmuurisolatie en gevelisolatie zijn voorbeelden van klussen die een grote hoeveelheid aan specialistische ervaring vergen. Sowieso moeten spouwmuren altijd eerst grondig worden gecontroleerd om de huidige toestand vast te stellen. Vervolgens wordt met verfijnde apparatuur (meestal) glaswol in de spouwmuur geblazen. Ook bij de meeste toepassingen van na-isolatie gaat men op een dergelijke manier te werk. Schakel hiervoor zeker een specialist in, dan heeft u in ieder geval de garantie dat de werkzaamheden correct worden utigevoerd.

Let op uw financiering!

Een belangrijk element om tenslotte rekening mee te houden, is dat financiële instellingen vaak eisen dat een erkende en gecertificeerde vakman de isolatiewerkzaamheden uitvoert. Zo niet, dan kunt u mogelijk geen aanspraak maken op bijvoorbeeld een subsidie of een gunstige lening om uw energiebesparende maatregelen mee te bekostigen. De conclusie die hieruit valt te trekken luidt daarom: voer alleen zelfstandig isolatiewerkzaamheden uit als u écht zeker weet dat u deze goed gaat kunnen uitvoeren. Anders zou dit in financieel opzicht zelfs averechts kunnen uitpakken.

Geef een reactie

Back To Top